Google Playdeki bıktıran reklam yorumları

İsmail
Yazar: İsmail Tarih: 8 Ara 2016
Google Playdeki bıktıran reklam yorumları

Geçen yıllarda Google Play’de geliştirici hesabı satın alıp, vakit buldukça birşeyler yüklemeye çalıştım.

En çok indirilen uygulamalarım, Cevşen ve Vecize uygulaması oldu. Fakat canımı sıkan o kadar çok yorum oldu ki en sonunda iki uygulamayı da kaldırmayı düşündüm. En alçakça yorumlarla baş edemiyorum maalesef.

Sanki adama zorla indirttim gibi o kadar alçakça bir yorum yazmış ki. Sinirden saatlerce kafam ağrıdı. Şimdi o yorumlara cevap vermeye çalışacağım.

UYGULAMALARDA NEDEN REKLAM VAR?

Uygulama geliştirmek çok zorlu ve masraflı bir süreç. Hatta hiç kod yazmasanız, sadece düzenleseniz bile basit bir uygulama haftalarınızı alıyor.

Maddi noktası ise daha zor. Çünkü bu sektörde ücretsiz ve kaliteli olan şeyin sayısı az. Yıllık veya aylık masraflarınız sizin bütçenizi oldukça aşıyorsa, mecburen bi yerlerden para kazanmanız lazım.

Benim durumuma gelince, yıllık domain ve hosting masrafları oluyor 150₺ kadar, bunun dışında, hesap açtığınız takdirde, senelik app store’a 100$ kadar para ödenmesi gerekiyor. Ayrıca aylık dosya paylaşım sitelerine 4$ kadar ödemek gerekiyor. Bazen de 25$ kadar kod satın almak gerekebiliyor. Bunların toplamı da bayağı bir masraf yapıyor.

Profesyonel bir şirketim olmadığı, birilerinden de yardım almadığım için mecburen tek kazanç yöntemi olan reklama başvuruyorum.

REKLAM KOYMAK ZORUNDA MISIN?

Maalesef zorundayım. Yüzlerce lira masrafımı başka karşılayacak bi yerim yok. Mecburen bunları koymak zorundayım. Her ay bu alan için bir sürü masrafım oluyor. Bunları karşılamam gerekiyor.

FALAN FİLAN FİRMALAR REKLAM KOYMUYOR?

Bazı firmalar zaten o masraflarını başka yerlerden çıkardığı için reklam koymuyor. Ama çoğu firma hatta en büyük firmalar bile reklam koymak zorunda kalıyor. Bildiğim kadarıyla sahibinden.com gibi, ezan vakti uygulaması gibi, veya binlerce indirmesi olan büyük oyunlar çıkaran büyük firmalar bile reklam koyuyor. Çünkü o masrafı başka yerlerden çıkarması çok zor.

MÜSTEHCEN REKLAMLAR ÇIKIYOR?

Aslında Google’dan reklam alırken, hangi kategorilerden alacağınızı seçiyorsunuz. Ben bu tür firmaları engelledim. Fakat o reklam veren firma kendini gizleyip, başka kategoride gösteriyorsa, reklamın üzerinde bulunan X işaretine tıklayıp Google’a şikayet edebilirsiniz.

REKLAMLAR NEYE GÖRE GÖSTERİLİYOR?

Çoğu reklam firması, sizin ziyaret ettiğiniz sitelere veya mailinize gelen içeriklerle alakalı reklam çıkartır. Hatta facebook gibi firmalar, whatsapp’da konuştuğunuz kişileri kaydedip, ona göre arkadaş önerisi sunuyor.

DİNİ UYGULAMADA REKLAM MI OLUR?

Dini uygulamaların çoğu ya reklam çıkartır, ya da hayrat neşriyat gibi direk satar. Reklam çıkartmayan uygulamalar genelde cemaat veya vakıfların falan oluyor ki zaten bunların reklamdan gelecek 3-5 liraya ihtiyacı yok.

NE KADAR KAZANIYORSUN?

Benim hesap yeni olduğu için çok kazanmıyorum. 2 sene reklam yayınladığım uygulamalardan 200 lira civarında bir kazancım oldu. Onu da senelik hosting hizmeti satın aldığım firmaya harcadım. Bununla birlikte, dijital ortamlardan biraz para kazanıyorum, o kazandıklarımı da bu çalışmalarımı sürdürmek için kullanıyorum.

 

 

Yorumlar

comments powered by Disqus